Wykonanie
Składniki4 porcje1 duży
por30 g
masła + 2 łyżki do podsmażenia
kurczaka1 łyżeczka suszonego
tymianku400 g
piersi kurczaka1 łyżka
mąki1/4 szklanki
śmietanki kremowej 30%cytryna do skropienia
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzTłuczone
ziemniaki:500 g
ziemniakó2 łyżki
masła1 łyżka
śmietanki kremówkiPrzygotowanieOdciąć zielone części
porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.Roztopić
masło na większej patelni lub w garnku, dodać
pory, posolić, dodać połowę
tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż
pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), w międzyczasie 1 - 2
razy przemieszać.W międzyczasie przygotować
kurczaka : piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze filety, dodatkowo rozbić jeszcze najgrubsze części tłuczkiem. Posolić, doprawić
pieprzem, posypać połową
tymianku i obtoczyć w
mące. Roztopić 2 łyżki
masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.Do miękkich
porów wlać
śmietankę i zagotować na małym ogniu. Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z
porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż
mięso nie będzie już surowe. Skropić
sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.Ugotowane w osolonej wodzie
ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać
masło i
śmietankę i od razu rozgnieść praską na puree.