Wykonanie
Zima zagościła u nas na dobre. Brodzenie po łydki w śniegu oraz dość znikoma ilość wolnego czasu skutkuje u mnie ogrooomnym apetytem i zdecydowanym nadużywaniem kofeiny. Jak to możliwe, że nigdy dotąd, mając
kawę ciągle pod nosem, nie miałam na nią tak wielkiej ochoty? Nadmorskie powietrze i leśny zapach wspomnień przywołuje moje dawne przyzwyczajenia. Na szczęście jedno się nie zmieniło- nadal umiem gotować! ;) Dziś mam dla Was coś tak prostego i smacznego, że przygotowywanie tego dania nawet z burczącym donośnie brzuchem, wywołuje na twarzy uśmiech. Mam nadzieję, że wywoła i u Was! :)Składniki:1 duży
porok.2 łyżki
masła klarowanego do duszenia
porów i 2 łyżki do podsmażenia
kurczaka2 łyżeczki
ziół prowansalskich500 g
piersi z kurczaka (1 spora podwójna)
mąka do obtoczenia
piersi kurczaka1/4 szklanki
śmietanki kremówki 30%cytryna do skropienia
sól i
czarny pieprzPUREE ZIEMNIACZANE: kilka ugotowanych
ziemniaków potłucz, dodając 2-3 łyżki
masła i 1-2 łyżki
śmietanki kremówkiPrzygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj, że zawsze lepiej wrzucić
ziemniaki na zimną
wodę, bo wtedy ugotują się całe, nie będą surowe w środku ani szkliste. Jeśli Ci się bardzo spieszy, możesz pokroić ziemniaczki w kostkę i wrzucić już na gorącą
wodę- wtedy na pewno ugotują się równomiernie całe.
Wodę solimy już po zagotowaniu - posolona
woda zwyczajnie zagotowuje się wolniej.Od
pora odetnij zielone części i zostaw białą oraz jasno zieloną. Przekrój wzdłuż na 4 części, umyj dokładnie i posiekaj w poprzek w paseczki.Na dużej patelni rozpuść
masło i zmniejsz nieco ogień. Wrzuć posiekanego
pora,
posól i dodaj 1 łyżeczkę
ziół prowansalskich. Podsmaż chwilę, ale nie rumień. Przykryj patelnię i duś
pora około 10 minut na średnim ogniu, aż ładnie zmięknie i się zeszkli.W międzyczasie zajmij się
kurczakiem. Umyj piersi, odetnij tłuste części i każdą pierś przekrój wzdłuż na cieńsze filety. Oprósz
solą i
pieprzem, dopraw pozostałą częścią
ziół prowansalskich. Tak przygotowane filety obtocz w
mące. Weź drugą patelnię i wrzuć na nią 2 łyżki
masła. Kiedy się rozpuści, dodaj
piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu około 3 minuty z każdej strony.Do zeszklonych
porów dodaj
smietankę 30%, zamieszaj i chwilę podgotuj. Część
pora możesz wyjąć i zmiksować na puree. Na patelnię z
porami dodaj podsmażone
filety z kurczaka i duś razem, aż
kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie
skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym
czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym.Smacznego! Paulina