Wykonanie
Kopytka
makowe zauroczyły mnie u Doroty . To już moje drugie kopytka w życiu :) Ku uciesze Połówka niedługo pewnie czas na pierogi :) Szukałam do tego jakiegoś fajnego
mięska i tak trafiłam na soczyste piersi na blogu Agaty . Wszystko wyszło wyśmienicie! :)
Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne!Potrzebujemy (4 porcje):kopytka:- ok. 600g ugotowanych wcześniej
ziemniaków,- 2szkl
mąki,- 3 łyżki suchego
maku,- 1
jajko,-
sól,
mięso:- 2
filety z kurczaka,- 2
cytryny,- suszony
tymianek,-
pieprz,-
sól,- 2 cienkie plastry
masła,- kilka plastrów
mozzarelli.
Ziemniaki ugotować (np. dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Odcedzić i potłuc tłuczkiem (nie ubijać, zostawić lekko puszyste). Po wystudzeniu rozdrobnić jeszcze widelcem. Dodać do nich
mąkę,
mak,
jajko i
sól. Zagnieść. Z ciasta rolować wałeczki i kroić je ukośnie. Gotować 5min od momentu wypłynięcia. Odcedzić, przełożyć na talerze, polać
masłem.
Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i oczyścić. Jedną
cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na małych oczkach. Filety natrzeć obustronnie
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
skórką z cytryny. Polać je
sokiem z cytryny. Drugą
cytrynę kroimy w plastry i układamy na piersi. Odstawiamy na kilkanaście minut (u mnie chyba nawet godzina - stąd białe ślady na
mięsie na zdjęciu kiedy jest jeszcze nie upieczone). Piersi włożyć do koperty (każda osobno) utworzonej z papieru do pieczenia. Położyć na każdej plaster
masła, zamknąć kopertę. Położyć na suchej i zimnej patelni. Smażyć 7min na średnim ogniu. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 7min. Po upływie tego czasu przewrócić piersi, otworzyć kopertę, ściągnąć plastry
cytryny i zastąpić je plastrami
mozzarelli. Podsmażyć jeszcze chwilkę. Wyciągnąć z koperty, pokroić
mięso w plastry, podać na talerzu razem z ugotowanymi kopytkami. Położyć plastry
pomidora i gotowe!