Składniki4 porcje1 podwójna pierś kurczakaokoło 4 łyżek mąki2 łyżki oliwy4 pełne łyżki zielonego pesto (kupionego lub domowego)200 ml śmietanki kremowej 30%4 łyżki listków świeżego tymianku1 szklanka ugotowanego i obranego bobusól i świeżo zmielony czarny pieprzdodatki np. młodeziemniaki z wodyPrzygotowanieUgotować bób w osolonej wodzie, obrać. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna, kostki, przekroić w poprzek na cieńsze filety. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie na średnim ogniu przez około 7 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.Na patelnię z kurczakiem dodać zielone pesto, wymieszać i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.Dodać ugotowany i obrany bób oraz świeży tymianek. Gotować na malutkim ogniu jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z młodymi ziemniakami z wody.