Wykonanie
Miałam ochotę na coś świeżego i zapychającego o umiarkowanym przyjemnym smaku. Stojąc przy warzywniaku zaciekawił mnie o dziwo
por. Biore dwa
pory, kupuje
pierś z kurczaka i jazda do domu.
Kurczaka z
porem polecam podać ze smażonymi
ziemniakami lub purée, ostatecznie można podać z
ryżem.
SKŁADNIKI:2 podwójne
piersi z kurczaka2
pory50g.
masła3/4 szklanki
śmietanki kremowej 30%mąkę do obtoczenia
tymianeksólpieprzcytrynaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Od
pora odciąć te bardziej ciemne łodygi, pokroić w półplasterki i podsmażyć na
maśle, posolić, dodać łyżeczkę
tymianku. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut. Przykrywamy i dusimy jakieś 10 min, dolewając trochę
wody, czekamy aż
por zmięknie.Każda pierś przeciąć na filety. Posolić, popieprzyć posypać
tymiankiem i obtoczyć w
mące. Podsmażyć na
maśle na złocisty kolor.Do
porów wlać
śmietankę i zagotować na małym ogniu. 1/3
porów zmiksować i dodać z powrotem. Filety zdjąć z ognia, dodać do sosu z
porów, przykryć i dusić. Po nałożeniu na talerz skropić
sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym
pieprzem.SMACZNEGO!