Wykonanie
Składniki1 porcja1/4 szklanki surowej
kaszy jaglanejgarść (ok. 100 g)
kurek2 łyżki posiekanej
natki3 łyżki pokrojonej w kosteczkę
cebuli1 starty ząbek
czosnku1
jajkosól,
pieprz,
masło lub
oliwaPrzygotowanieUgotować
kaszę : wsypać do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut (czyli
kaszę uprażyć), wlać 1/2 szklanki
wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut lub do czasu aż
kasza wchłonie całą
wodę i będzie miękka. Otworzyć garnek, wyłożyć
kaszę na duży talerz i rozdrobnić widelcem, ostudzić, doprawić
solą,
pieprzem i skropić
oliwą.
Kurki umyć pod bieżącą chłodną
wodą, osuszyć. Posiekać
natkę,
cebulę, zetrzeć
czosnek.Na patelni roztopić łyżkę
masła lub
oliwy i zeszklić
cebulę, pod koniec dodać starty
czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać
kurki i smażyć na większym ogniu przez około 3 minuty często mieszając. Doprawić
solą,
pieprzem, następnie dodać
kaszę i smażyć razem przez około 2 minuty, dodać
natkę i smażyć jeszcze przez minutę.Na oddzielnej małej patelni usmażyć na
maśle lub
oliwie jajko sadzone, doprawić
solą,
pieprzem, położyć na
kaszy i podawać.