Wykonanie
Składniki1 kg
kalafiorów, podzielonych na różyczki jednakowej wielkości3 łyżki
mąki1
jajko100 ml
białego winaolej do głębokiego smażenia
sól i
pieprzPrzygotowanieRóżyczki
kalafiorów włożyć do wrzącej
wody, posolić i gotować przez około 7 - 8 minut, aż będą miękkie, ale jędrne. Odcedzić i ostudzić.Do miski przesiać
mąkę, dodać
jajko i
białe wino, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Mieszać trzepaczką aż składniki się połączą.Różyczki
kalafiora zanurzać w cieście i kilkakrotnie obracać, by były równomiernie pokryte
ciastem.W szerokim garnku rozgrzać dużą ilość
oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wkładać po kilka różyczek i smażyć aż się zrumienią. Usmażone
kalafiory wyjmować łyżką cedzakową i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wyłożyć na talerz i podawać gorące.