Wykonanie
A oto nasz poczciwy
kalafior - po którym może zaszumieć w głowie!Przepis od mojej mamy =)Muszę przyznać, że tak przygotowany kalafiorek jest na prawdę pyszny - no i jest odskocznią od zwykłego, gotowanego.
Składniki:
kalafiorszklanka
piwajajkosólpieprz3-4 łyżki
mąkiolej - do głębokiego smażeniaWykonanie
Kalafiora opłukuję pod
wodą i dzielę na różyczki różnej wielkości - ale nie za małe. W misce mieszam
piwo,
mąkę,
jajko sól i
pieprz. Gdy ciasto jest zbyt rzadki to dodajmy odrobiną więcej
mąki. Można na przykład dorzucić świeżego
koperku (ja niestety nie miałam) Każdą różyczkę
kalafiora oddzielnie starannie obtaczam w cieście. Pozwalam aby nadmiar spłynął. Ja swoje
kalafiorki robiłam we frytownicy, ale można też zwyczajnie na patelni na głębokim
oleju. W maszynie podsmażałam je około 5-6 minut. Lubię jak są lekko twardawe i chrupiące. Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie to można przed całym procesem
kalafiora lekko podgotować lub po prostu dłużej smażyć.