ßßß Cookit - przepis na Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem

nazwa

Wykonanie

4 sierpnia 2014
Pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam kwiaty cukinii. Niestety wcześniej nie miałam możliwości ich zdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min. cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać piwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha.
Składniki:
- kwiaty cukinii
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- ulubione piwo (użyłam ciemnego)
- sól, pieprz
- olej
Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę i mieszając dodawać piwo, tak aby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Przyprawić.
Olej porządnie rozgrzać.
Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i delikatnie odsączyć. Wkładać na dobrze rozgrzany olej.
Smażyć na złoto.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać ciepłe.
Smacznego!
© Cook Yourself 2012-2016
Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/08/wytrawnie-kwiaty-cukinii-w-ciescie.html