Wykonanie
Przypominają placki ziemniaczane. No może te z
kabaczka szybciej i łatwiej zetrzeć na tarce bo nie jest tak twardy jak
ziemniaki.
Składniki:2
kabaczki2
jajkaszklanka
mąkisól,
pieprzolej do smażenia
Kabaczki obieramy ze skórki i odkrajamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę
soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do
kabaczka dodajemy
jajka,
mąkę, szczyptę
soli i
pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym
oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich.