Wykonanie
Kabaczkowy sezon w pełni, co dla mnie jako zwolennika tegoż warzywa oznacza że trzeba go wykorzystać, tym bardziej że posiada dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu, dodatkową zaletą jest jego niska kaloryczności (100 g
kabaczka to 20 kcal).
Kabaczek najbardziej cenię w wersji tradycyjnej sięgającej korzeniami do czasów dzieciństwa- obtoczony w
bułce tartej i usmażony na patelni, nie jest to na pewno wersja dietetyczna, ale cóż;) Najlepszy jest już taki przestudzony letni, podawany z ziemniaczkami i surówką, równie dobrze spisze się jako ciepła przekąska.Składniki1
kabaczekvegetapieprzsólmąkajajkobułka tartaolej do smażeniaSposób1.
Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem i
vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.2. Panierujemy obtaczając kolejno w
mące,
jajku oraz
bułce tartej.3. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na rumiany kolor.