Wykonanie
Dziś sąsiadka sprawiła mi miłą niespodziankę obdarowując mnie tymi pięknymi boczniakami. Do tej
pory nie miałam okazji ich przyrządzać, więc szybko zabrałam się do smażenia i pałaszowania. A oto jaki był efekt :-)6 kapeluszy boczniaków1
jajo6 łyżek
mąki10 łyżek
bułki tartejsólpieprzmieszanka ostrych przypraw4 łyżki
oleju do smażeniaBoczniaki myjemy i osuszamy.
Jajko roztrzepujemy i doprawiamy
solą z
przyprawami. Na oddzielne talerze nasypujemy
mąkę oraz
bułkę tartą. Boczniaki obtaczamy kolejno w
mące,
jajku,
bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Rumienimy z obu stron, po czym przykrywamy i dusimy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy samodzielnie z surówkami lub jako dodatek do dań.SMACZNEGO :-)