ßßß
Cookit - przepis na Sałatka z awokado i mozzarellą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka z awokado i mozzarellą
Składniki
Awokado
Cytryna
Sałata lodowa
Ser mozarella
Roszponka
Rukola
Oliwa extra vergine
Sok z cytryny
Skóra z cytryny
Musztarda
Sól morska
Pieprz czarny
Wykonanie
Składniki2 porcje1
awokado
sok z 1/4
cytryny
sałata lodowa
biała
mozzarella
w kulce
roszponka
lub
rukola
Winegret
cytrynowy
:2 łyżki (30 ml)
oliwy extra vergine
1 łyżka (15 ml)
soku z cytryny
1/2 łyżeczki
skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki
musztardy
dijon
sól morska
i świeżo zmielony
czarny pieprz
PrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki
winegretu
w miseczce.
Awokado
obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki i skropić
sokiem z cytryny
.Na talerzach rozłożyć liście
sałaty lodowej
,
awokado
oraz poszarpaną
mozzarellę
(w razie potrzeby można nasączyć ją
wodą
z woreczka, aby była bardziej soczysta). Dodać
roszponkę
lub
rukolę
, oprószyć
solą morską
i świeżo zmielonym
pieprzem
, polać
winegretem
cytrynowym
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/salatka_z_awokado_mozzarelli/przepis.html
Przepisy powiązane
Sałatka z truskawkami, awokado i mozzarellą
szybka sałatka według Jamiego
Sałatka z brukselki
Zielone śniadanie. Awokado inaczej.
Paczuszki z jajkiem w koszulce zawiniętym w szynkę parmeńską
Składniki powiązane (0)