ßßß Cookit - przepis na Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 awokado
sok z 1/4 cytryny
sałata lodowa
biała mozzarella w kulce
roszponka lub rukola
Winegret cytrynowy:
2 łyżki (30 ml) oliwy extra vergine
1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki musztardy dijon
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Wymieszać wszystkie składniki winegretu w miseczce. Awokado obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Na talerzach rozłożyć liście sałaty lodowej, awokado oraz poszarpaną mozzarellę (w razie potrzeby można nasączyć ją wodą z woreczka, aby była bardziej soczysta). Dodać roszponkę lub rukolę, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, polać winegretem cytrynowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/salatka_z_awokado_mozzarelli/przepis.html