Wykonanie
Nie lubię marca. Zawsze dłuży mi się niemiłosiernie... Złudne ciepłe dni. Czekanie na wiosnę. Zmęczenie zimą. Zawieszona w próżni potrzeba zmian...W niedzielę odwiedzili nas znajomi. Długo zastanawiałam się, co przygotować. Na Kwestii Smaku znalazłam przepis na
Sałatkę z
awokado i
mozzarelli (oryginalny przepis znajdziecie tu). A ponieważ posiadałam wszystkie (oprócz
sałaty lodowej) potrzebne składniki, ochoczo z niego skorzystałam:) Zwłaszcza, że klasyczna
sałatka:
mozzarella i
pomidory, o tej
porze roku mija się z celem.
Pomidory z supermarketu nie mają zupełnie smaku i koloru.
Składniki:1 dojrzałe
awokado1
mozzarella w kulce
roszponkaoliwa z oliwek1 łyżeczka
musztardy francuskiej1
cytrynasól morskaświeżo zmielony
pieprzAwokado obieramy, wyjmujemy z niego pestkę i kroimy w plasterki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki.Na talerzu układamy
roszponkę,
awokado i
mozzarellę.Posypujemy wszystko
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem.Przygotowujemy sos:Zanurzamy we wrzątku
cytrynę, a następnie ścieramy z niej skórkę.Do miseczki wlewamy
oliwę, dodajemy do niej łyżeczkę
musztardy francuskiej, startą
skórkę z cytryny i łyżeczkę
soku z cytryny. Mieszamy.Gotowym sosem polewamy
awokado,
mozzarellę i
roszponkę.
Przepis na Awanturkę, która również znalazła się na niedzielnym
stole, znajdziecie tutaj:Awanturka o poranku poranku
Majonez, który jest składnikiem tradycyjnej
pasty rybnej, zastąpiłam
ricottą.Pozdrawiam ciepło:)Biedronka