ßßß Cookit - przepis na Guacamole z arbuzem

Guacamole z arbuzem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 i 1/2 dojrzałego awokado, rozgniecionego widelcem
1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
1/2 małego pęczka kolendry, posiekane listki
90 g miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego w kosteczkę
sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
sos tabasco, do smaku
sól (opcjonalnie)
Chipsy z tortilli
150 g kukurydzianych placków tortilli
1/2 łyżki oliwy
sól morska
Przygotowanie
Guacamole: wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do miseczki, w której będzie serwowane guacamole. Podawać z chipsami z tortilli, kupczymi lub też chipsami przygotowanymi z gotowych tortilli.
Chipsy z tortilli: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortillę pokroić na trójkąty, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować oliwą, posypać solą i piec przez 4 - 5 minuty w środkowej części piekarnika, zmieniając położenie chipsów, gdyby nierównomiernie się zrumieniały.
Wskazówki
Guacamole można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia, wówczas kolendrę należy dodać do pasty przed samym podaniem.
Chipsy z tortilli można bardzo prosto zrobić samemu, z gotowych tortilli.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/arbuz/guacamole_z_arbuzem/przepis.html