Wykonanie
Składniki2 porcje1 i 1/2 dojrzałego
awokado, rozgniecionego widelcem1/4
czerwonej cebuli, drobno posiekanej1/2 ząbka
czosnku, drobno posiekanego1/2 czerwonej
papryczki chilli, drobno posiekanej1/2 małego pęczka
kolendry, posiekane listki90 g miąższu
arbuza, bez pestek, pokrojonego w kosteczkęsok z 1
limonki (około 2 łyżek)
sos tabasco, do smaku
sól (opcjonalnie)
Chipsy z tortilli150 g kukurydzianych placków tortilli1/2 łyżki
oliwysól morskaPrzygotowanieGuacamole: wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do miseczki, w której będzie serwowane guacamole. Podawać z
chipsami z tortilli, kupczymi lub też
chipsami przygotowanymi z gotowych tortilli.
Chipsy z tortilli: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortillę pokroić na trójkąty, ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować
oliwą, posypać
solą i piec przez 4 - 5 minuty w środkowej części piekarnika, zmieniając położenie
chipsów, gdyby nierównomiernie się zrumieniały.WskazówkiGuacamole można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia, wówczas
kolendrę należy dodać do pasty przed samym podaniem.
Chipsy z tortilli można bardzo prosto zrobić samemu, z gotowych tortilli.