Wykonanie
Guacamole, czyli pasta z
awokado. Soczyście zielony i kremowy dip.Wspaniały do grzanek,
krakersów,
chipsów, lub jako smarowidło do kanapek - jak kto lubi:)U nas w wersji
śniadaniowej, z podpiekanymi kawałkami
bagietki.Przepis pochodzi z książki ''Spice trip. The simple way to
make food exciting." autorstwa S. Parle i E. Grazette.
Guacamolećwiartka
czerwonej cebuli lub 2 gałązki
szczypiorku, drobno posiekaneząbek
czosnku , drobno posiekany (pół ząbka w oryginale)2
papryczki chilli (dałam jedną), drobniutko posiekanemiąższ z 3
owoców awokadosok wyciśnięty z jednej
limonkisólgarść listków
kolendry (pominęłam)
Cebulę,
czosnek oraz
chilli drobno posiekać (można też użyć blendera lub moździerza)- powinny lekko puścić sok. Dodać rozdrobniony miaższ
awokado. Wyciskąc
sok z limonki i skropić nim całość. Dodać posiekana
kolendrę, wymieszać, doprawić
solą.Najlepiej serwować od razu po przyrządzeniu. W przeciwnym razie szczelnie owinąć naczynie z guacamole folią (by pasta nie ściemniała) i przechowywać w lodówce.