Wykonanie
Składniki4 porcje500 g
filetów śledziowych w
oleju (8 filetów)
Sos tatarski:2 średnie
ogórki kiszone1/2 filiżanki
marynowanych grzybków1/4
cebuli1 gałązka
natki pietruszki2 wiązki
szczypiorku2 łyżki gęstej
śmietany 12%1 łyżka
majonezu1 łyżeczka
musztardy1/3 łyżeczki
miodu1/2 łyżeczki
soku z cytrynyszczypta
soli morskiej i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzuPrzygotowanieDo pojemnika rozdrabniacza włożyć pokrojone na kilka kawałków
ogórki kiszone, odcedzone
grzybki, obraną
cebulę, listki
natki pietruszki, wszystko rozdrobnić. Jeśli nie mamy rozdrabniacza siekamy składniki na desce.Dodać posiekany
szczypiorek,
śmietanę,
majonez,
musztardę,
miód,
sok z cytryny oraz
sól i
pieprz. Wymieszać i przełożyć do miseczki.
Filety śledziowe wyłożyć na talerz i polać sosem, udekorować cząstkami
cytryny i
natką pietruszki.