Wykonanie
Każdy, kto lubi
śledzie, nie powinien przejść obojętnie obok dzisiejszego pomysłu na przekąskę lub dodatek do kanapki. I nie chodzi o chwalenie się kolejnym przepisem, a fakt, że tatar ze
śledzia robi się szybko i właściwie po kilkunastu minutach można cieszyć się zupełnie nowym smakiem tej mało docenianej, a jakże zdrowej
morskiej ryby.
Śledzik został przeze mnie wzbogacony
olejem sezamowym, który nadał potrawie lekko słodkawego smaku, a warto wspomnieć, że jest to dobre źródło kwasów omega-6 i omega-9, pomagających utrzymać prawidłowy poziom tzw. złego cholesterolu we
krwi.Ten przepis bierze udział w konkursie "Kulinarne wyprawy z
Olejami Świata" opublikowanym w serwisie durszlak.pl

Składniki:2 płaty
śledziowe w
oleju1 środkowa część
pora (jasnozielona)1
ogórek kiszony3 łyżeczki
musztardy miodowej3 łyżeczki
oleju sezamowego firmy Oleofarm1 łyżeczka
soku z cytryny1,5 łyżeczki
mioduSzczypta
pieprzu czarnegoSzczypiorek do ozdobyPrzygotowanie:
Śledzie wypłukałam starannie w wodzie i pokroiłam w drobną kostkę. Środkową część
pora również umyłam, pokroiłam drobno i dodałam do
śledzia.
Ogórka kiszonego drobno pokroiłam i wycisnęłam w dłoni, aby puścił jak najwięcej
wody. Odsączonego dodałam do pokrojonych składników. Dodałam pozostałe składniki oprócz
szczypiorku i wszystko starannie wymieszałam. Życzę smacznego!
