ßßß Cookit - przepis na Wyborny tatar ze śledzia i zielonego pora

Wyborny tatar ze śledzia i zielonego pora

nazwa

Wykonanie

Każdy, kto lubi śledzie, nie powinien przejść obojętnie obok dzisiejszego pomysłu na przekąskę lub dodatek do kanapki. I nie chodzi o chwalenie się kolejnym przepisem, a fakt, że tatar ze śledzia robi się szybko i właściwie po kilkunastu minutach można cieszyć się zupełnie nowym smakiem tej mało docenianej, a jakże zdrowej morskiej ryby. Śledzik został przeze mnie wzbogacony olejem sezamowym, który nadał potrawie lekko słodkawego smaku, a warto wspomnieć, że jest to dobre źródło kwasów omega-6 i omega-9, pomagających utrzymać prawidłowy poziom tzw. złego cholesterolu we krwi.
Ten przepis bierze udział w konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata" opublikowanym w serwisie durszlak.pl
Składniki:
2 płaty śledziowe w oleju
1 środkowa część pora (jasnozielona)
1 ogórek kiszony
3 łyżeczki musztardy miodowej
3 łyżeczki oleju sezamowego firmy Oleofarm
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżeczki miodu
Szczypta pieprzu czarnego
Szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:
Śledzie wypłukałam starannie w wodzie i pokroiłam w drobną kostkę. Środkową część pora również umyłam, pokroiłam drobno i dodałam do śledzia. Ogórka kiszonego drobno pokroiłam i wycisnęłam w dłoni, aby puścił jak najwięcej wody. Odsączonego dodałam do pokrojonych składników. Dodałam pozostałe składniki oprócz szczypiorku i wszystko starannie wymieszałam. Życzę smacznego!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2015/10/wyborny-tatar-ze-sledzia-i-zielonego.html