Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje:200 g filetu z
łososia1 i 1/2 szklanki
ryżu do sushi2 i 1/2 łyżki zaprawy (sosu) do
ryżu (własnego lub gotowego)*1 paczka prasowanych alg, sushi
norikawałek zielonego
ogórka lub
awokado2 łyżki
sezamu3 łyżki
majonezu (opcjonalnie)opcjonalnie, na "tatara": kawałek cieniutko pokrojonego
pora,
sok z cytryny,
szczypiorek3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
miodu lub
syropu klonowego1 łyżka
octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki1 łyżeczka tartego korzenia
imbiru1 łyżka mirinu lub sake (jeśli nie mamy można pominąć)Dodatki:
sos sojowyjapoński
chrzan wasabimarynowany
imbir w zalewieświeża
kolendra lub
kiełki do dekoracjiPotrzebne będą:mata bambusowa do zwijania sushi (nie jest niezbędna)pałeczki
bambusowe do jedzeniaPrzygotowanie
Łososia opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania, sprawdzić czy filet nie ma ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią
łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić
łososia i piec przez 16 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu zdjąć skórkę.Ugotować
ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wygląda to tak:
ryż wsypać do garnka i kilkakrotnie (około 7
razy) dokładnie wypłukać
wodą z kranu, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, zalać zimną
wodą (w takiej samej ilości jak
ryżu, czyli u nas - 1 i 1/2 szklanki), dodać szczyptę
soli i przykryć garnek. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. W czasie gotowania nie otwierać garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić na 5 minut pod przykryciem. Otworzyć, dodać zaprawę i wymieszać, przełożyć do czystej miski.
Ogórka pokroić na półcentymetrowe prążki,
awokado obrać i również pokroić.
Sezam lekko zrumienić na patelni.Arkusz
nori umieścić na środku maty bambusowej lub na zwykłej desce. Ułożyć warstwę
ryżu (około pół szklanki) pozostawiając 1 cm wolny margines. Pośrodku, wzdłuż krótszego
boku, położyć prążki
ogórka lub
awokado, przykryć kawałkami
łososia, posmarować (opcjonalnie)
majonezem wymieszanym z pozostałym sosem z pieczonego
łososia.Zawinąć w taki sposób aby listki
nori zamknęły składniki w środku rulonu, pozostawiając matę
bambusową na zewnątrz (instrukcja zwijania sushi powinna być na każdym opakowaniu sushi
nori, można też poszukać filmu instruktażowego w internecie).Przyciąć końce roladki, resztę pokroić na kilka części i ułożyć na talerzyku. Końcówki można też wykorzystać, można włożyć do środka "tatara" z
łososia: część upieczonego
łososia wymieszać z drobno posiekanym
porem,
szczypiorkiem, niewielką ilością
soku z cytryny, posiekanym marynowanym
imbirem i odrobiną
majonezu.Sushi udekorować lekko zrumienionym
sezamem,
kolendrą lub
kiełkami. Podawać z
sosem sojowym, marynowanym
imbirem i
chrzanem wasabi. Sushi można też polać gęstym, zredukowanym
sosem teriyaki pozostałym z pieczeni.Wskazówki* zaprawa (sos) do
ryżu to mieszanka
octu ryżowego,
cukru i
soli (nie zawsze), służąca do "doprawienia"
ryżu w sushi. Można kupić gotową mieszankę (w buteleczce) lub zrobić samemu, mieszając 2 łyżki
octu ryżowego, 2 łyżeczki
cukru i ewentualnie szczyptę
soli jeśli nie soliliśmy
ryżu. To ilość zaprawy na 200 g ugotowanego
ryżu (trzeba zważyć). Mieszankę musimy troszkę podgrzać aby
cukier się rozpuścił, ale nie zagotowujemy jej. Po ostudzeniu możemy dodać do
ryżu.