ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietankowym

Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(8 głosów)
5
0
8 5
admin
5 / 5 stars
Makaron z tuńczykiem i kaparami w sosie śmietankowym
Włoskie Farfalle al tonno.
Składniki
2 - 3 porcje
200 g makaronu farfalle (kokardki)
puszka tuńczyka w oliwie
2 łyżki kaparów
1/2 cebuli
suszone oregano
4 łyżki oliwy extra virgin
1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
tarty parmezan
zielony pieprz, świeże oregano
Przygotowanie
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_kaparami/przepis.html