Wykonanie
Składniki2 porcje125 g
makaronu tagliardi (lub dowolnego rodzaju)4
pieczarki1/2 słoiczka (lub puszki)
tuńczyka2
cebulki szalotki4 cieniutkie plasterki prosciutto crudo (
szynki parmeńskiej)4 łyżki sosu cezar*2 łyżki
śmietanki4 łyżki
grana padano lub
parmezanuoliwa,
sól i dużo świeżo zmielonego
czarnego pieprzuPrzygotowanieNa patelni na 2 łyżkach
oliwy zeszklić posiekane
cebulki, dodać pokrojone
pieczarki, na sam koniec dodać pokrojoną
szynkę. Dodać
tuńczyka i chwilkę razem podgrzać.Dodać sos cezar,
śmietankę, dodatkową
oliwę,
sól,
pieprz oraz
makaron, wymieszać. Posypać
startym serem i świeżo zmielonym
pieprzem.Wskazówki* użyłam gotowego sosu cezar. Można go przyrządzić samodzielnie z takich składników jak:
oliwa,
majonez,
parmezan,
ocet winny lub
białe wino,
żółtko,
śmietana,
jogurt, fileciki
anchois,
czosnek,
biały pieprz. Chodzi o to aby uzyskać delikatny smak
śmietanowy z nutą filetów
anchois,
sera parmezan i
oliwy z oliwek. Może być ten przepis.Jeśli nie mam gotowego sosu cezar, dodaję do składników na patelni 2 fileciki
anchois, więcej
oliwy i
śmietanki, odrobinę
octu winnego i
czosnku.