ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem, szynką i pieczarkami

Makaron z tuńczykiem, szynką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
125 g makaronu tagliardi (lub dowolnego rodzaju)
4 pieczarki
1/2 słoiczka (lub puszki) tuńczyka
2 cebulki szalotki
4 cieniutkie plasterki prosciutto crudo (szynki parmeńskiej)
4 łyżki sosu cezar*
2 łyżki śmietanki
4 łyżki grana padano lub parmezanu
oliwa, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Na patelni na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekane cebulki, dodać pokrojone pieczarki, na sam koniec dodać pokrojoną szynkę. Dodać tuńczyka i chwilkę razem podgrzać.
Dodać sos cezar, śmietankę, dodatkową oliwę, sól, pieprz oraz makaron, wymieszać. Posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki
* użyłam gotowego sosu cezar. Można go przyrządzić samodzielnie z takich składników jak: oliwa, majonez, parmezan, ocet winny lub białe wino, żółtko, śmietana, jogurt, fileciki anchois, czosnek, biały pieprz. Chodzi o to aby uzyskać delikatny smak śmietanowy z nutą filetów anchois, sera parmezan i oliwy z oliwek. Może być ten przepis.
Jeśli nie mam gotowego sosu cezar, dodaję do składników na patelni 2 fileciki anchois, więcej oliwy i śmietanki, odrobinę octu winnego i czosnku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_pieczarkami/przepis.html