Wykonanie
FENKUŁ czyli
koper włoski zaliczany do rodziny selerowatych.
Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować.Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających.Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura.Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków.
Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie,mają też korzystny wpływ na system nerwowy.Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów.Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze,które zapobiegają rozwojowi komórek
rakowych.A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia
krwi,zapobiega udarom i zawałom.Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu.Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do
makaronu.I właśnie dlatego postanowiłam połączyć w dzisiejszym przepisie oba te składniki.Składniki:korzeń fenkułu włoskiego
cebulakaparyczarne oliwkisuszone pomidoryczosnekpapryczka chiliłyżka
masłaoliwa z oliwekpasta pomidorowa
bazyliaoreganosól,
czarny pieprzmakaronparmezan/ser
fetaFenkuł umyłam i wykroiłam twardy środek.
Pokroiłam w cienkie piórka.
W żeliwnym garnku rozpuściłam
masło i
oliwę i wrzuciłam pokrojone warzywo.Smażyłam je około 30 minut aż nabrało złotego koloru i sklarowało się.
Wyjęłam z garnka i zajęłam się pozostałymi składnikami.Pokroiłam w kostkę
cebulę i podsmażyłam ją z
papryczką chili.
Dodałam
kapary.
Czarne oliwki.
Suszone pomidory.
Dodałam
czosnek i
przyprawy.
Włożyłam wcześniej usmażony fenkuł i wlałam
sos pomidorowy.
Wymieszałam i poddusiłam sos.
Ugotowałam
makaron.Zalałam sosem i posypałam
parmezanem.Można posypać startą
fetą w zależności od gustu.
Smacznego!