Wykonanie
Składniki2 porcje1 mały
bakłażan100 g
makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni2 łyżki
oliwy extra vergine2 duże ząbki
czosnku1/2 szklanki passaty (
przecieru pomidorowego)2 świeże
pomidory (lub 1/2 puszki obranych
pomidorów)
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
cukru20 liści
bazyliitarty
ser, około 10 g, np. twarda
ricottaPrzygotowanie
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą
soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut.Zagotować osoloną
wodę w garnku, wrzucić
makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki
wody. Do
wody z gotującym się
makaronem włożyć
pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki.
Pomidory włożyć do głębokiego talerza, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Wyjąć nasiona z komór i je wyrzucić. Zachować sok, miąższ pokroić w kosteczkę.Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę
oliwy razem z
czosnkiem startym na drobnej tarce. Gdy
czosnek będzie lekko zrumieniony dodać drugą łyżkę
oliwy oraz
bakłażany (opłukane z
soli i dokładnie osuszone na ręczniku) i smażyć przez minutę co jakiś czas mieszając.Smażyć
bakłażana przez około 5 minut aż zmięknie. Podczas smażenia wlewać po łyżce
wodę z gotującego się
makaronu aby
bakłażan nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.Gdy
bakłażany będą miękkie dodać passatę
pomidorową i wymieszać. Doprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem,
suszonym oregano i
cukrem. Gotować przez minutę, następnie dodać świeże
pomidory razem z
sokiem i razem zagotować.Gotować przez minutę, następnie dodać
makaron oraz tyle
wody z
makaronu aby sos uzyskał odpowiednią gęstość. Dodać posiekaną
bazylię oraz tarty
ser, wymieszać i podawać.