Wykonanie
Składniki2 porcje2 porcje
makaronu w kształcie rurek, około 100 g
mięso z 1
ryby zgrillowanej jak np. w tym przepisie4 średnie
pomidory2 łyżeczki
suszonego oregano1 duża
czerwona paprykapołówka główki
czosnku w łupince (przekrojona w poprzek)oraz:
oliwa extra verginesól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzświeże
ziołaPrzygotowanie
Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć sok i nasiona z komór. Rozcięcia oprószyć
solą, posypać
oregano i skropić
oliwą extra vergine. Ułożyć na średnio rozgrzanym grillu rozcięciem do góry i grillować przez około 15 minut.Jednocześnie grillować
czosnek zawinięty w folię oraz przedzieloną na pół i oczyszczoną z nasion
paprykę - bezpośrednio na grillu do czasu aż skórka będzie czarna. Warzywa grillujemy dłużej na umiarkowanej mocy grilla aby odpowiednio zmiękły i były soczyste.
Paprykę włożyć do woreczka foliowego na 10 minut, po tym czasie skórka powinna łatwo odchodzić, pokroić na kawałki. Zdjąć skórkę ze zgrillowanych
pomidorów i bezpośrednio w miseczce pokroić miąższ (będzie dużo smacznego soku).
Czosnek wycisnąć z łupinek i rozgnieść.Zgrillować
rybę np. jak w tym przepisie . Obrać skórkę i wyjąć samo
mięso oczyszczając je z ości.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka.Do gorącego
makaronu dodać kawałki
papryki,
pomidory wraz z
sokiem,
czosnek i 2 łyżki
oliwy extra vergine. W razie konieczności doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, delikatnie zamieszać, dodać
rybę, lekko przemieszać i wykładać do talerzy, można posypać świeżymi
ziołami i polać dodatkową
oliwą.