ßßß Cookit - przepis na Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 3 sztuki
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki keczupu
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
szynka, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory, starty parmezan
Przygotowanie
Świeże drożdże ocieplić w temp. pokojowej. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie, wlewać stopniowo rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, jednocześnie mieszając składniki łyżką i zagarniając kolejne partie mąki do środka. Wlać oliwę i powoli złączyć składniki. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Surowe pieczarki, pomidora, szynkę i mozzarellę pokroić na kawałki. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Pizze posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, ułożyć resztę składników, za wyjątkiem parmezanu.
Piec przez ok. 10 - 12 minut. Posypać tartym parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Wskazówki
Ciasto można wyrabiać mikserem planetarnym, zaopatrzonym w specjalny hak do ciasta drożdżowego.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza/przepisy.html