Wykonanie
Składniki2 - 3 sztuki250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży instant1 łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekDodatki:1 puszka
pomidorów w
sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki
keczupu1 łyżka
oliwy z oliweksuszone oreganoszynka,
mozzarella,
pieczarki,
tuńczyk,
oliwki, świeże
pomidory, starty
parmezanPrzygotowanieŚwieże
drożdże ocieplić w temp. pokojowej.
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej
wody, dodać
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Zrobić wgłębienie, wlewać stopniowo rozczyn
drożdży i resztę ciepłej
wody, jednocześnie mieszając składniki łyżką i zagarniając kolejne partie
mąki do środka. Wlać
oliwę i powoli złączyć składniki. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Zagotować
pomidory wraz z
oliwą, doprawić
solą, odrobiną
cukru,
suszonym oregano i
pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.Surowe
pieczarki,
pomidora,
szynkę i
mozzarellę pokroić na kawałki.
Ser parmezan zetrzeć na tarce,
oliwki przekroić na połówki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, oprószyć
mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową
mąkę. Położyć je na posmarowanych
oliwą blachach.Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Pizze posmarować
sosem pomidorowym, posypać
oregano, ułożyć resztę składników, za wyjątkiem
parmezanu.Piec przez ok. 10 - 12 minut. Posypać tartym
parmezanem zaraz po wyjęciu z piekarnika.WskazówkiCiasto można wyrabiać mikserem planetarnym, zaopatrzonym w specjalny hak do
ciasta drożdżowego.