Wykonanie
Składniki (na 2 pizze):ciasto :250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych1 łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliweksos pomidorowy :1 puszka
pomidorów w
sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki
keczupu1 łyżka
oliwy z oliweksuszone oreganowierzch :150 g
boczku,opakowanie
mozzarelli,3
pieczarkiparmezanrukola do dekoracji
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej
wody, dodajemy
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawiamy na 0,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z
solą. Robimy wgłębienie, wlewamy
drożdże,
oliwę oraz resztę ciepłej
wody. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Zagotowujemy
pomidory wraz z
oliwą, doprawiamy
solą, odrobiną
cukru,
suszonym oregano i
pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Surowe
pieczarki,
boczek i
mozzarellę kroimy na kawałki.
Parmezan ścieramy na cienkie plasterki.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, obsypujemy
mąką, kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki podsypując
mąkę. Kładziemy placki na posmarowanej
oliwą blasze i ponownie odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.Pizze smarujemy
sosem pomidorowym, posypujemy
oregano, układamy resztę składników, za wyjątkiem
parmezanu. Pizze pieczemy w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Posypujemy
parmezanem i
rukolą.