Wykonanie
Dziś propozycja na pizzę w zdrowszej wersji. Na cienkim, pełnoziarnistym cieście, z dodatkiem pysznych składników. Sycąca, więc dla zaspokojenia głodu wystarczy niewielka porcja. Jeśli macie ochotę na pizzę, polecam zrobić ją samodzielnie. Dziś ze świecą szukać dobrych pizzerii, które serwują ten włoski specjał przygotowany z naprawdę dobrej jakości składników. Fakt, smak domowego wypieku różni się od pizzy wypiekanej w piecu, ale przynajmniej dokładnie wiecie, co kryje w sobie każdy kęs :)
Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej110 ml ciepłej
wody10 g świeżych
drożdży1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliDodatki:4 łyżki domowego
ketchupu (przepis tutaj)250 g
mozzarelli light2 duże
pieczarki1 mała
czerwona cebula1 puszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym4 łyżki czarnych
oliwek2 garście
rukoli1 łyżeczka
suszonego oreganoZ ciepłej
wody,
drożdży,
cukru i łyżki
mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia.
Mąkę wymieszać ze
solą. Dodać podrośnięty zaczyn i
oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku
chleba). Wierzch ciasta posmarować
oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną
mąką. Posmarować domowym
ketchupem.
Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka
cebulę,
pieczarki pokrojone w plasterki,
oliwki i odsączone kawałki
tuńczyka. Wierzch pizzy posypać
oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a
ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi
rukoli. Smacznego!