Wykonanie
Składniki6 porcji1/2 kg
marchewki150 g
pietruszki100 g
selera1 duża
cebula1 mały
por (biała część)3 szklaki wrzącej
wody1 łyżeczka
soli2 - 3
ziela angielskie1
listek laurowypo 1/2 łyżeczki:
pieprzu,
słodkiej papryki,
bazylii,
oregano1 mały słoiczek (100 g)
koncentratu pomidorowego800 g
filetów białej ryby (np.
dorsza,
morszczuka,
mintaja), mrożonego lub świeżego
olej roślinny do smażenia, np.
ryżowy,
słonecznikowyPrzygotowanie
Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać
solą,
pieprzem, odłożyć.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą
wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać
ziele angielskie i
listek laurowy.W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć
rybę: obtaczać ją w
mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym
oleju.Odlać trochę
wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim
koncentrat pomidorowy.
Cebulę i
por pokroić w półplasterki i zeszklić na
oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.