Wykonanie
Składniki2 porcje400 g
piersi kurczaka1 mała
zielona paprykaoliwa z oliwek,
sól i
pieprz1 mały ząbek
czosnku1 cm kawałek korzenia
imbirupęczek (doniczka)
kolendrypęczek (doniczka)
mięty1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
oliwy z pierwszego tłoczenia
chilli do smaku (pasta lub proszek)5 cm kawałek
cukiniiokoło 4 - 5 łyżek
mleka kokosowegougotowany
ryż od podaniaPrzygotowanie
Piersi kurczaka opłukać, odciąć ewentualne kostki i włókna, posolić. Rozbić tłuczkiem na około 1 cm filety.Pesto z grillowanej
papryki :
paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, oprószyć
solą i wysmarować
oliwą. Grillować (na grillu lub patelni grillowej) po około 7 - 10 minut z każdej strony lub piec w piekarniku (20 - 30 minut w 180 stopniach), aż
papryka zmięknie a skórka jej ściemnieje. Zawinąć w woreczek foliowy, po 10 minutach wyjąć i usunąć skórkę.Zgrillowaną
paprykę pokroić na kawałki i umieścić w pojemniku blendera, dodać pokrojony
czosnek, połowę obranego i pokrojonego
imbiru, połowę listków
mięty i
kolendry,
sok z limonki i
oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić
chilli do smaku,
solą i
pieprzem. Zmiksować na pesto.Pesto rozsmarować na rozbitych filetach. Zwinąć w roladki i jeśli mamy czas, zawinąć ciasno w przezroczystą folię i wstawić do lodówki (schłodzone piersi łatwiej się będą kroiły). Jeśli nie mamy czasu, piersi od razu kroimy
ostrym nożem w poprzek na około 2,5 cm paski. Powstałe ślimaczki nadziewać na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Polać dużą ilością
oliwy z oliwek (to zabezpieczy
mięso przed wysuszeniem).Szaszłyki grillować po około 5 - 7 minut z każdej strony, równomiernie rumieniąc. Można grillować na grillu lub patelni grillowej. Czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla.
Mięso ma być ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.Sos
ziołowy z
mlekiem kokosowym: do pojemnika blendera włożyć pokrojoną w kostkę
cukinię, resztę listków
mięty,
kolendry i
imbiru. Zmiksować dodając
mleko kokosowe i uzyskując gęsty ale płynny sos. Doprawić
solą,
pieprzem, odrobiną
cukru i
chilli do smaku. Szaszłyki podawać z ugotowanym
ryżem i
ziołowym sosem. Udekorować
kolendrą.