ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka z pesto paprykowym (z grillowanej papryki)

Szaszłyki z kurczaka z pesto paprykowym (z grillowanej papryki)

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
400 g piersi kurczaka
1 mała zielona papryka
oliwa z oliwek, sól i pieprz
1 mały ząbek czosnku
1 cm kawałek korzenia imbiru
pęczek (doniczka) kolendry
pęczek (doniczka) mięty
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
chilli do smaku (pasta lub proszek)
5 cm kawałek cukinii
około 4 - 5 łyżek mleka kokosowego
ugotowany ryż od podania
Przygotowanie
Piersi kurczaka opłukać, odciąć ewentualne kostki i włókna, posolić. Rozbić tłuczkiem na około 1 cm filety.
Pesto z grillowanej papryki : paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, oprószyć solą i wysmarować oliwą. Grillować (na grillu lub patelni grillowej) po około 7 - 10 minut z każdej strony lub piec w piekarniku (20 - 30 minut w 180 stopniach), aż papryka zmięknie a skórka jej ściemnieje. Zawinąć w woreczek foliowy, po 10 minutach wyjąć i usunąć skórkę.
Zgrillowaną paprykę pokroić na kawałki i umieścić w pojemniku blendera, dodać pokrojony czosnek, połowę obranego i pokrojonego imbiru, połowę listków mięty i kolendry, sok z limonki i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić chilli do smaku, solą i pieprzem. Zmiksować na pesto.
Pesto rozsmarować na rozbitych filetach. Zwinąć w roladki i jeśli mamy czas, zawinąć ciasno w przezroczystą folię i wstawić do lodówki (schłodzone piersi łatwiej się będą kroiły). Jeśli nie mamy czasu, piersi od razu kroimy ostrym nożem w poprzek na około 2,5 cm paski. Powstałe ślimaczki nadziewać na patyczki szaszłyków w miejscu łączenia. Polać dużą ilością oliwy z oliwek (to zabezpieczy mięso przed wysuszeniem).
Szaszłyki grillować po około 5 - 7 minut z każdej strony, równomiernie rumieniąc. Można grillować na grillu lub patelni grillowej. Czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla. Mięso ma być ładnie zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.
Sos ziołowy z mlekiem kokosowym: do pojemnika blendera włożyć pokrojoną w kostkę cukinię, resztę listków mięty, kolendry i imbiru. Zmiksować dodając mleko kokosowe i uzyskując gęsty ale płynny sos. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i chilli do smaku. Szaszłyki podawać z ugotowanym ryżem i ziołowym sosem. Udekorować kolendrą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/dania_z_grilla/szaszlyki_z_kurczaka_z_grillowana_papryka/przepis.html