Wykonanie
Składniki4 porcje:filet z
łososia ze skórą o wadze około 600 - 800 g1
pomarańcza (sok i skórka)1,5 łyżeczki
czerwonej papryki w proszku2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy extra vergineDo podania: 400 g
jogurtu greckiegoGrillowane
pomidorki:400 g
pomidorków koktajlowych
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz4 łyżeczki
cukru4 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka
oliwy extra verginePrzygotowanieZetrzeć skórkę z
pomarańczy na drobnej tarce, odłożyć.
Pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok z każdej połówki bezpośrednio do miski.
Łososia opłukać i osuszyć, włożyć do miski z
sokiem pomarańczowym skórką do góry, delikatnie docisnąć palcami i odstawić na pół godziny. W międzyczasie przygotować
pomidorki.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawić
solą,
pieprzem,
cukrem,
suszonym oregano. Skropić
oliwą extra vergine, odłożyć.
Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić
solą i
pieprzem (od strony
mięsa bez skóry), posmarować odłożoną
skórką pomarańczową, posypać
czerwoną papryką,
cukrem i polać
oliwą extra vergine. Położyć na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillować aż skórka będzie chrupiąca a
mięso wysmażone do około 1/3 wysokości filetu. Wówczas przewrócić filety na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż
mięso nie będzie już surowe (lepiej zdjąć wcześniej z grilla aby nie przesuszyć
łososia). Zdjąć z grilla i odłożyć na deskę, pokroić na porcje.
Pomidorki (najlepiej grillować jednocześnie z
łososiem jeśli jest miejsce na grillu) położyć na tacce na grillu i grillować przez około 10 minut, bez mieszania. Można je też grillować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
Łososia podawać z
pomidorkami i
jogurtem greckim.