Wykonanie
SkładnikiSpód:1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru1
jajko100 g
masła1 łyżka
mleka1/2 szklanki
wiórków kokosowych (niekoniecznie)Masa serowa:1 kg zmielonego
twarogu1/2 + 1/4 (3/4) szklanki
cukru pudru lub drobnego
cukru kryształu1 torebka budyniu
śmietankowego6
jajek, oddzielone
żółtka od
białek1 puszka
mleka kokosowego2 łyżki
cukru, szczypta
soliKokosowa kruszonka:50 g
masła1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukru3/4 szklanki
wiórków kokosowych4 - 5 łyżek
cukru pudruOwoce: 1 kg
gruszekPrzygotowanieSpód:Przygotować dużą formę z odpinaną obręczą o średnicy 26 - 27 cm, posmarować
masłem i wysypać tartymi
migdałami lub
bułką tartą.
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
cukier,
jajko,
mleko,
masło i
wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Ciasto piec w piekarnika przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.Masa serowa:
Mleko kokosowe wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki
cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej
śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Kokosowa kruszonka:
masło rozetrzeć palcami z
mąką wymieszaną z
cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
Zmielony ser zmiksować z ostudzonym musem
kokosowym.
Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki
cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę
serową na zmianę z sypkim
budyniem.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Pod koniec dodawać stopniowo 1/4 szklanki
cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Białka delikatnie połączyć łyżką z masą
serową.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę
serową wyłożyć na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć
gruszki i posypać
kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Stopniowo uchylać drzwiczki. Po ok. 15 minutach studzenia, wyjąć sernik z piekarnika, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.WskazówkiTen sernik pieczemy tylko z prawdziwego zmielonego
twarogu tłustego na wagę. Można go zmielić w melakserze (ok. 10 minut), nie trzeba używać maszynki do
mielenia mięsa.