Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Było to nie lada wyzwania, ale udało się!Składniki :spód :1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru1
jajko100 g
masła1 łyżka
mlekamasa serowa:1 kg zmielonego
twarogu3/4 szklanki
cukru pudru1 torebka budyniu
śmietankowego6
jajek, oddzielone
żółtka od
białek1 puszka
mleka kokosowego2 łyżki
cukru, szczypta
solikokosowa kruszonka:50 g
masła1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukru3/4 szklanki
wiórków kokosowych4 - 5 łyżek
cukru pudruowoce :1 kg
gruszek, twardych
spód :
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski, mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
cukier,
jajko,
mleko,
masło i
wiórki kokosowe. Kroimy nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagniatamy ciasto, ulepić kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 - 60 minut.Piekarnik nagrzewamy to temperatury 200 C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki do połowy wysokości tortownicy o średnicy minimalnej 26! (w mniejszej się po prostu nie zmieści), wysmarowanej
masłem . Dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.masa serowa :
Mleko kokosowe wlewamy do dużej patelni żeliwnej, dodajemy 2 łyżki
cukru i gotujemy, przez około pół godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej
śmietanki (około 1/2 szklanki), po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne, a miąższ kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.kokosowa kruszonka :
masło rozcieramy palcami z
mąką wymieszaną z
cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
Zmielony ser mieszamy z ostudzonym musem
kokosowym.
Żółtka wbijamy do miski miksera i dodajemy 0,5 szklanki
cukru pudru i ubijamy przez 5 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo po łyżce masę
serową na zmianę z sypkim
budyniem.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Pod koniec dodajemy 1/4 szklanki
cukru pudru i ubijamy jeszcze przez 2 minuty.
Białka delikatnie łączymy z masą
serową.Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 175 C. Masę
serową przekładamy na ostudzony spód z ciasta, wyrównujemy powierzchnię na która wykładamy
gruszki i posypujemy
kokosową kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut, wyłączamy piekarnik, drzwiczki uchylamy. Po 10 minutach piekarnik otwieramy szerzej i studzimy sernik przez pół godziny. Następnie wyjmujemy sernik, ustawiamy na kratce i całkowicie studzimy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.