Wykonanie
Dziś zapraszam na babeczki z
twarogiem,
gruszkami i kruszonką.
Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek
gruszek do
sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk.
Ciasto :2,5 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cuku2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
masła, rozpuszczonego1 szklanka
mleka2
jajkaSer:25 dag
twarogu półtłustego1
żółtko1
cukier wanilinowy2-3 dojrzałe
gruszkiKruszonka:5 dag miękkiego
masła (w temp. pokojowej)4 -5 łyżek
cukru10 płaskich łyżek
mąki1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników.2.
Ser:
Ser,
żółtko i
cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem).
Gruszki obrać, pokroić drobną w kosteczkę, wymieszać z
serem.3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej
mąki, jeśli sucha -
masła.4. Metalowe foremki na babeczki posmarować
masłem i wysypać
bułka tartą. Można użyć silikonowych foremek do muffinek wysmarowanych
masłem ale lepsze będą o większej średnicy niż standardowe - im foremki będą bardziej rozłożyste tym ładniej się babeczki upieką. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta.5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce
sera z
gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.