ßßß
Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk.
Ciasto :2,5 szkl.mąki pszennej1/2 szkl. cuku2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli100 g masła, rozpuszczonego1 szklanka mleka2 jajkaSer:25 dag twarogu półtłustego1 żółtko1 cukier wanilinowy2-3 dojrzałe gruszkiKruszonka:5 dag miękkiego masła (w temp. pokojowej)4 -5 łyżek cukru10 płaskich łyżek mąki1. Ciasto: Wymieszać w osobnych miskach składniki suche i mokre, wlać mokre do suchych i wymieszać wszystko razem do połączenia się składników.2. Ser: Ser, żółtko i cukier wymieszać ze sobą (ja rozgniotłam widelcem). Gruszki obrać, pokroić drobną w kosteczkę, wymieszać z serem.3. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła.4. Metalowe foremki na babeczki posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Można użyć silikonowych foremek do muffinek wysmarowanych masłem ale lepsze będą o większej średnicy niż standardowe - im foremki będą bardziej rozłożyste tym ładniej się babeczki upieką. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta.5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.