Wykonanie
Składniki2 porcje:2 porcje
rukoli z
roszponkąsól,
pieprz, 1 łyżka
oliwy i 2 łyżeczki
soku z cytryny10 czerwonych
winogron40 g
sera koziego w roladce lub
twarożku2 łyżki pestek
słonecznika4 kromki
bagietkiSos:4 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki
mioduszczypta
cynamonuszczypta
soli i dwie szczypty świeżo zmielonego
pieprzuPrzygotowanie
Rukolę i
sałatę opłukać i osuszyć, doprawić
solą,
pieprzem,
oliwą i
cytryną, wymieszać, włożyć do głębokich talerzy.Dodać
winogrona pokrojone na połówki, pokruszony
ser kozi i
pestki słonecznika podprażone na suchej patelni, lekko przemieszać.
Sałatkę polać sosem (składniki sosu wymieszać w miseczce) i podawać z
bagietką opieczoną w tosterze lub zgrillowaną.WskazówkiZamiast kruszyć
ser do sałatki można położyć go na grzankach i zapiec w piekarniku (kilka minut pod rozgrzanym grillem w piekarniku). Do zapiekania nie nadaje się
twarożek kozi, może być tylko roladka pleśniowa (
ser dojrzewający).