Wykonanie
Uwielbiam pieczone
buraki, a w doborowym towarzystwie
sera koziego i
rukoli lubię je jeszcze bardziej:)
Sałatka idealna na spotkania towarzyskie, nie licząc czasu na pieczenie
buraków, przyrządza się ją bardzo szybko, prezentuje się na talerzu elegancko a smakuje wyśmienicie.
Składniki (na 6 osób)6 garści
rukoli6 średniej wielkości
buraków150 g
sera koziego w kawałku
płatki migdałowe, słupki
migdałowe,
orzechy lub
słonecznik (garść-do posypania po wierzchu)sos9 łyżek
oliwy z oliwek3 łyżki
octu balsamicznego2 łyżeczki ostrej
musztardy2 łyżki
mioduszczypta
soliszczypta
pieprzuBuraki dokładnie myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do momentu, aż będą miękkie. Jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki i kroję w cienkie półplastry. Ważne, żeby
buraczki były ciepłe, bo wtedy wchłoną więcej sosu.Kiedy
buraki się pieką, robimy sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. Na półmisku lub talerzach układamy
rukolę, plastry
buraków i łyżeczką wykładamy
kozi ser. Całość skrapiamy sosem tuż przed podaniem. Możemy wszystko posypać prażonymi
migdałami,
orzechami lub
słonecznikiem.Jak prawie wszystko co na moim blogu, i ten przepis możemy ponaginać. Nie próbowałam, ale myślę, że zamiast
sera w kostce możemy dać też ten w plasterkach.Zamiast
octu balsamicznego możemy dać
sok z cytryny.smacznego!