ßßß Cookit - przepis na Obłędna sałatka

Obłędna sałatka

nazwa

Wykonanie

Dziś w mojej kuchni działo się bardzo dużo. Nie sądziłem, że przygotowanie dań dla kilku osób wymaga tyle pracy. Gdybym wiedział, że tyle godzin spędzę w kuchni pewnie dzień wcześniej bym chociaż połowę zrobił. Ale z drugiej strony efekt tych dań był po prostu fantastyczny. Zapach, smak i widok - coś wspaniałego. Do tego pochwały zaproszonych gości i szczere uśmiechy na ich twarzach wzbudziły we mnie chęć do jeszcze większego zaangażowania w kulinarną podróż.
Myślę, że dla takich wyjątkowych ludzi, których miałem zaszczyt gościć dziś warto poświęcić tyle czasu
Łączenie wielu smaków to najlepszy sposób na przygotowanie doskonałych potraw. W moim daniu połączyłem warzywa, owoce i ser kozi. Co z tego wszystkiego wyszło będziecie mogli obejrzeć poniżej.
Składniki:
- mix sałat około 180 g
- rukola
- 50 g serka koziego
- 6 winogron ciemnych
- 4 winogrona białe
- słonecznik łuskany
- bagietka
- czosnek
- 2 łyżki masła
Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki miodu
- szczypta soli, pieprzu i cynamonu
Przygotowanie:
Do głębokiego talerza wrzucamy garść sałat oraz rukolę (oczywiście wszystko wcześniej myjemy). Do tego dodajemy pokrojony w kostkę serek kozi oraz pokrojone na połówki winogrona. Na kuchence gazowej stawiamy patelnię, na nią wrzucamy łuskany słonecznik i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowany dodajemy do talerza.
Sos: do małej miseczki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Bagietkę kroimy na cienkie kromki. Czosnek obieramy, zgniatamy za pomocą noża na desce i drobno kroimy. Do miski dodajemy masło i czosnek. Mieszamy ze sobą. Bagietki smarujemy masłem. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż masło się roztopi.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/02/dzis-w-mojej-kuchni-dziao-sie-bardzo.html