Wykonanie
Dziś w mojej kuchni działo się bardzo dużo. Nie sądziłem, że przygotowanie dań dla kilku osób wymaga tyle pracy. Gdybym wiedział, że tyle godzin
spędzę w kuchni pewnie dzień wcześniej bym chociaż połowę zrobił. Ale z drugiej strony efekt tych dań był po prostu fantastyczny. Zapach, smak i widok - coś wspaniałego. Do tego pochwały zaproszonych gości i szczere uśmiechy na ich twarzach wzbudziły we mnie chęć do jeszcze większego zaangażowania w kulinarną podróż.Myślę, że dla takich wyjątkowych ludzi, których miałem zaszczyt gościć dziś warto poświęcić tyle czasuŁączenie wielu smaków to najlepszy sposób na przygotowanie doskonałych potraw. W moim daniu połączyłem warzywa,
owoce i
ser kozi. Co z tego wszystkiego wyszło będziecie mogli obejrzeć poniżej.Składniki:- mix
sałat około 180 g-
rukola- 50 g
serka koziego- 6
winogron ciemnych- 4
winogrona białe-
słonecznik łuskany-
bagietka-
czosnek- 2 łyżki
masłaSos:- 3 łyżki
octu balsamicznego- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżeczki
miodu- szczypta
soli,
pieprzu i
cynamonuPrzygotowanie:Do głębokiego talerza wrzucamy garść
sałat oraz
rukolę (oczywiście wszystko wcześniej myjemy). Do tego dodajemy pokrojony w kostkę
serek kozi oraz pokrojone na połówki
winogrona. Na kuchence gazowej stawiamy patelnię, na nią wrzucamy łuskany
słonecznik i smażymy na złoty kolor. Tak przygotowany dodajemy do talerza.Sos: do małej miseczki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą. Przygotowanym sosem polewamy
sałatkę.
Bagietkę kroimy na cienkie kromki.
Czosnek obieramy, zgniatamy za pomocą noża na desce i drobno kroimy. Do miski dodajemy
masło i
czosnek. Mieszamy ze sobą.
Bagietki smarujemy
masłem. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu aż
masło się roztopi.