ßßß Cookit - przepis na Frittata z jarmużem

Frittata z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
3 liście jarmużu
4 jajka
2 łyżki mleka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine
1 ząbek czosnku, starty
125 g tartego sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce)
opcjonalnie, na wierzch: 1 pomidor pokrojony na plasterki
Do podania:
mielona wędzona papryka
liście roszponki, pomidorki koktajlowe, oliwa
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jarmuż umyć, odkroić i odrzucić twarde łodyżki. Pokroić na mniejsze części.
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać jarmuż (ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 4 minuty (można pod przykryciem) aż zmięknie i nieco zmniejszy objętość.
Wlać masę jajeczną, posypać serem. Smażyć przez około 2 minuty na małym ogniu, następnie na wierzchu położyć plasterki pomidora jeśli go używamy i wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 13 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można posypać mieloną wędzoną papryką lub/i skropić oliwą extra vergine. Podawać np. z liśćmi roszponki i pomidorkami koktajlowymi.
Wskazówki
Do przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką (lub rączką przystosowaną do używania w piekarniku). W innym przypadku trzeba przełożyć składniki z patelni do naczynia żaroodpornego.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/frittata/frittata_z_jarmuzem/przepis.html