ßßß Cookit - przepis na Jajka Caprese

Jajka Caprese

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 jajek
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka oliwy extra vergine
8 liści bazylii
1 pomidor
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Ugotować jajka (włożyć na wrzątek i gotować przez 10 minut), obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
Wyjąć żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę mozzarellę, oliwę i posiekane liście bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty składników i wszystko wymieszać.
Powstałym farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku. Skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, udekorować pozostałą posiekaną bazylią.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jajka_faszerowane/jajka_caprese/przepis.html