Wykonanie
Na
Pomidorowy Tydzień przygotowałam najprostszą
sałatkę na świecie. Znam ją od niedawna, ale zdążyłam ją już zrobić wiele
razy. Na
sałatkę caprese mam czasami takiego
smaka, że potrafię robić na śniadanie kilka kolejnych dni pod rząd. Zdarza mi się brać ją do pracy jako lunch, w wersji uproszczonej(kulka,
pomidorki koktajlowe,
bazylia,
sól i
pieprz), gdzie wzbudza żywe zainteresowanie wśród amatorów fast foodów. Połączenie tych
trzech smaków,
pomidorów,
mozarelli i
bazyli uważam za doskonałe. Pycha.
1 kulka
sera mozarella2 dojrzałe
pomidoryliście
bazyliioliwa z oliwekocet balsamicznysól morska i świeżo zmielony
pieprzMozarellę i
pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu na przemian, doprawiamy
solą i
pieprzem, skrapiamy
oliwą i
octem balsamicznym(niekoniecznie) dekorujemy listkami
bazylii. Jest to porcja dla 1 osoby(ja dla siebie robię z połowy).