Wykonanie
Sernik warszawski piekłam wiele
razy i wczoraj, po długiej przerwie, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak. Wyszedł rewelacyjnie. Pyszny
serek (kremowy z 100g dodatkiem polskiego tłustego
twarogu) otoczony z obu stron
maślano-
kakaową kruszonką...chyba znowu zacznę go częściej piec. Goście, rozpływali się w zachwytach, gdy wyciągali ręce po coraz to nowy kawałek jeszcze ciepłego ciasta. Bardzo polecam.
Ciasto300 g
mąki150 g
masła lub
margaryny(zawsze robię z
masła)150 g
cukru2
żłótka2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa500 g
twarogu( dałam 400 g
serka kremowego i 100 g polskiego
twarogu)200 g
cukru pudru100 g
masła2
żółtka4
białka2 łyżki
mąki ziemniaczanejrodzynki,
skórka pomarańczowaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
kakao, znowu zagniatamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Mielimy
twaróg.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodajemy po jednym
żółtku, po łyżce
twarogu i
mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy z
bakaliami (można ominąć) i pianą z
białek. Do formy(niezbyt dużej) ścieramy na tarce po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylewamy masę
serową, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temp 180 st i pieczemy około godziny, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.Przepis pochodzi z Przepisów Czytelników, Biblioteczki Poradnika Domowego.