ßßß Cookit - przepis na Sernik warszawski

Sernik warszawski

nazwa

Wykonanie

Sernik warszawski piekłam wiele razy i wczoraj, po długiej przerwie, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak. Wyszedł rewelacyjnie. Pyszny serek (kremowy z 100g dodatkiem polskiego tłustego twarogu) otoczony z obu stron maślano-kakaową kruszonką...chyba znowu zacznę go częściej piec. Goście, rozpływali się w zachwytach, gdy wyciągali ręce po coraz to nowy kawałek jeszcze ciepłego ciasta. Bardzo polecam.
Ciasto
300 g mąki
150 g masła lub margaryny(zawsze robię z masła)
150 g cukru
2 żłótka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
500 g twarogu( dałam 400 g serka kremowego i 100 g polskiego twarogu)
200 g cukru pudru
100 g masła
2 żółtka
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
rodzynki, skórka pomarańczowa
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, znowu zagniatamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Mielimy twaróg. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, po łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy z bakaliami (można ominąć) i pianą z białek. Do formy(niezbyt dużej) ścieramy na tarce po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylewamy masę serową, na wierzch ścieramy resztę ciasta. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do temp 180 st i pieczemy około godziny, nie otwierając piekarnika w czasie pieczenia.
Przepis pochodzi z Przepisów Czytelników, Biblioteczki Poradnika Domowego.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/05/sernik-warszawski.html