Wykonanie
Ładne, kolorowe ciasto. Przepis mam od bardzo dawna. Dostałam go od koleżanki ale wiem, że pochodzi ze zbiorów Siostry Anastazji.
Ciasto:3 szklanki
mąki25 dag
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki
kakaoZ podanych składników, z wyjątkiem
kakao, zagnieść ciasto. podzielić na dwie części, jedną pozostawić jasną, a do dwóch dodać
kakao.Masa serowa:1/2 kg
sera12,5 dag
margaryny4
żółtka1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejMargarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkami, dodać
ser i
mąkę ziemniaczaną. Utrzeć.Piana:4
białka2 łyżki
cukru1/2 opakowania
kisieluZ
białek ubić pianę, dodać
cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać
kisiel, wymieszać.W oryginalnym przepisie są 4
białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek
cukru i całe opakowanie
kisielu. Używam
wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe.Dodatkowo:powidło
cukier puder do posypaniaJasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłem, zetrzeć ciemną część ciasta, wyłożyć masę
serową, na to pianę. Następnie zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Upiec w temp. 18 stopni, około 45 minut. Upieczone ciasto posypać
cukrem pudrem.