ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka berlińska

Kartoflanka berlińska

nazwa

Wykonanie

Chociaż bardzo często gotowałam zupy, muszę przyznać, że ziemniaczanek w moich jadłospisach zabrakło. Zbyt głęboko miałam w pamięci bezsmakowe wodniste zupy, z olbrzymią ilością tłustych skwarków, które serwowano we wszelkiej maści stołówkach, w jakich za młodu miałam przyjemność się stołować. I tak po wielu latach, wykorzystując fakt, że właśnie trwa Ziemniaczany Tydzień, postanowiłam własnoręcznie przygotować zupę z ziemniaków . Wybór padł na kartoflankę berlińską, której przepis zamieściła Hanna Szymanderska w książeczce "Ziemniaki w mojej kuchni". Nie muszę chyba mówić, że zupa w niczym nie przypomina tamtych pseudozmieniaczanych polewek. Jest smaczna, gęsta, kolorowa i zawiera uwielbiany przez mężczyzn boczek, który gwarantuje jednocześnie, sporą dawkę kalorii, gdy na dworze zimno, pochmurno i chce się jeść...:)
500 g ziemniaków
100 g cebuli
200 g wędzonego boczku, ze skórką
1 łyżka majeranku
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
sól i pieprz
4-5 szklanek bulionu
zielone listki majeranku lub natka pietruszki
Drobno posiekana cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy i przekładamy do garnka. Dodajemy skórkę z wędzonego boczku oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy majeranek i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Wyjmujemy skórkę. Po przestudzeniu zupę miksujemy lub przecieramy przez sito. Boczek drobno kroimy, zrumieniamy na patelni i dodajemy do zupy. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy majerankiem lub natką pietruszki. Można podać z grzankami.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/10/kartoflanka-berliska.html