Wykonanie
Jedna z najlepszych kartoflanek jakie
jadłam do tej
pory. Sycąca, rozgrzewająca idealna na zimę. Łatwa w przygotowaniu. Przepis z gazetki " Przyślij przepis " nr 5/2009.
Składniki :1/2 kg
ziemniaków20 dag
wędzonego boczku ze skórą ( ja użyłam tylko skóry do
wywaru )2-3
cebulełyżka
majerankumarchewkawałek
selerapor ( biała częśc )4-5 szklanek
bulionusól,
pieprzłyżka
olejunatka pietruszkiCebulę,
ziemniaki kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy
oliwę na, którą wrzucamy
cebulę, podsmażamy. Kolejno dokładamy
ziemniaki, które również chwilkę smażymy aż lekko zmiękną. Następnie wkładamy skórę z
boczku oraz pokrojoną w kostkę
marchew,
seler i w pół talarki
pora. Wlewamy
bulion, zagotowujemy. Dosypujemy
majeranek,
sól,
pieprz. Gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie.Po tym czasie skórę z
boczku wyjmujemy, a całośc miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy ze zrumienionym, pokrojonym w kostkę
boczkiem, grzankami i
natką pietruszki.Smacznego :)