ßßß Cookit - przepis na Pieczony sernik cytrynowy

Pieczony sernik cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Chyba skończyły się moje problemy z sernikami . Oto własnie trafiłam na fantastyczną mieszankę serową a wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pieczony sernik cytrynowy wyszedł pyszny, a to za sprawą sera, nie słonego(!), puszystego, o właściwej konsystencji...takiego, jaki powinien być. Dodatkowa zaletą jest, że oba serki "występujące" w mieszance( serek kremowy o zawartości soli 0,5 g na 100 g - niektóre potrafią mieć do 2 g! - oraz ricotta), są dostępne w sklepie, w którym regularnie robię zakupy, więc odpada jeżdżenie "specjalnie po". Sam sernik, ma intensywny, cytrynowy, naturalny aromat i choć nie jest zbyt słodki, rozpływa się w ustach. Pieczony bez żadnych metod gazetowych ani kąpieli wodnych, pomimo to...nie opadł, co dodatkowo wywołało uśmiech na mojej twarzy, bo przecież serniki lubią opadać. Ten świetny przepis znalazłam w książce wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices"
100 g zwykłych, słodkich herbatników, pokruszonych
75 g masła, rozpuszczonego
300 g sera ricotta
200 g sera kremowego
125 g drobnego cukru
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny
1 jajko, o temp. pokojowej
1 białko, o temp. pokojowej
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 160 st C. Natłuszczamy lekko 18 cm, okrągłą foremkę i wykładamy papierem do wypieków.
Pokruszone ciasteczka mieszamy z rozpuszczonym masłem i ciasteczkową masą wykładamy dno foremki. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Ubijamy ricottę, serek kremowy, cukier, sok z cytryny i 3 łyżeczki skórki z cytryny, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i białko. Ubijamy.
Mieszankę wylewamy do foremki i posypujemy resztą utartej skórki z cytryny. Pieczemy 45 minut. Studzimy a potem chłodzimy w lodówce 5 godzin przed podaniem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/pieczony-sernik-cytrynowy.html