ßßß Cookit - przepis na Sernik z lemon curdem

Sernik z lemon curdem

nazwa

Wykonanie

Osobiście wolę serniki bez spodów lub z ciastem kruchym, ale takim z ciasteczkowym spodem też nie pogardzę:) Serniki po prostu bardzo lubię. Masę do tego sernika z lemon curdem zrobiłam z połączenia polskiego twarogu mielonego z lekko słonym serkiem cream cheese(typu Philadelphia), co sprawiło, że ser w serniku ma idealną słoność(zrobiony tylko z cream cheese jest dla mnie za słony) i kremową, ale dość ciężką konsystencję(dzięki polskiemu twarogowi). Dodatek polewy z lemon curd bardzo tu pasuje. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
Przepis z książki "The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies" wydawnictwa AWW
250 g zwykłych slodkich herbatników
125 g masła, rozpuszczonego
masa serowa:
750 g serka śmietankowego ( u mnnie był pół na pół twaróg polski mielony z cream cheese)
2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
110 g ( 1/2 szklanki) drobnego cukru
3 jajka
45 g masła
110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
Herbatniki rozgniatamy, dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy spód i boki tortownicy o wymiarach 22 cm. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C.
Przygotowujemy masę serową:
Ucieramy ser, skórkę cytrynową i cukier, aż będą gładkie, dodajemy stopniowo po jednym jajku. Ucieramy. Przekładamy do foremki wyłożonej herbatnikami i pieczemy około 1 godziny. Studzimy serniki w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Przygotowujemy lemon curd:
Umieszczamy wszystkie składniki w małej żaroodpornej misce i umieszczamy nad małym rondelkiem z gotującą się wodą, podgrzewamy, cały czas mieszając ok 20 minut( lub dłużej, masa powinna lekko zgęstnieć). Zdejmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Wierzch sernika smarujemy lemon curdem. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/09/lemon-curd-cheesecake.html