ßßß
Sernik o delikatnym, cytrynowym smaku, pokryty pysznym budyniem cytrynowym. Hmm.. na pewno jest jednym z najsmaczniejszych serników na Moich Wypiekach. Taki, o jakie najczęściej pytacie: intensywny i ciężki (pod warunkiem, że przygotowany na polskim twarogu). Nie przesłodzony. Bardzo słonecznie się prezentujący na jesiennym stole :-). Bardzo polecam!Składniki na spód:250 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive100 g masłaCiastka pokruszyć w malakserze na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości) wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać np. dnem szklanki.Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ewentualnie serka kremowego typu philadelphia)pół szklanki śmietany kremówki 36%pół szklanki drobnego cukru do wypieków (110 g)2 łyżeczki otartej skórki z cytryny3 jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.45 g masłapół szklanki drobnego cukru do wypieków (110 g)1 jajko, lekko roztrzepane1 łyżeczka otartej skórki z cytryny2 łyżki soku z cytrynyMasło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu (zmodyfikowany) - 'The Australian Women's Weekly.