Wykonanie
Sernik o delikatnym,
cytrynowym smaku, pokryty pysznym
budyniem cytrynowym. Hmm.. na pewno jest jednym z najsmaczniejszych serników na Moich Wypiekach. Taki, o jakie najczęściej pytacie: intensywny i ciężki (pod warunkiem, że przygotowany na polskim
twarogu). Nie przesłodzony. Bardzo
słonecznie się prezentujący na jesiennym
stole :-). Bardzo polecam!Składniki na spód:250 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive100 g
masłaCiastka pokruszyć w malakserze na piasek,
masło roztopić.
Masło wymieszać z
ciastkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Dno tortownicy i boki (do połowy ich wysokości) wyłożyć masą
ciasteczkową, wyrównać np. dnem szklanki.Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ewentualnie
serka kremowego typu philadelphia)pół szklanki
śmietany kremówki 36%pół szklanki drobnego
cukru do wypieków (110 g)2 łyżeczki otartej
skórki z cytryny3
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmiksować z
cukrem i
skórką z cytryny. Kolejno dodawać
jajka (całe), miksując po każdym dodaniu, następnie
śmietanę kremówkę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Wyjąć formę z lodówki, masę
serową wylać na schłodzony spód z
ciastek.Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.45 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków (110 g)1
jajko, lekko roztrzepane1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny2 łyżki
soku z cytrynyMasło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się
wodą. Gotować w kąpieli
wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.Na wystudzony sernik wyłożyć lemon
curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
Źródło przepisu (zmodyfikowany) - 'The Australian Women's Weekly.