ßßß
spód- 180 g. ciastek typu "digestive"- 5 łyżek masłaśrodek- 800 g. dobrego sera, może być gotowy z kubełka lub zwykły twaróg, trzykrotnie zmielony- 2 jajka w temp. pokojowej- 200 g. cukru- 3 duże banany- ok. 3 garści pokrojonych na pół truskawekwierzch- 200 g. śmietanki kremówki 36%- 2 garści pokrojonych truskawek- 3 łyżki cukru pudru- pół łyżeczki agar agarSpód: Ciasteczka rozdrabniamy np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta. Dodajemy roztopione w garnuszku masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie na spód tortownicy (lub blachy,w zasadzie to obojętne, w czym sernik robimy), lekko uklepujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Środek: Do miski przekładamy ser i dodajemy banany pokrojone na nieduże kawałki. Miksujemy to na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy truskawki i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.Ciasto pieczemy przez ok. 1 godz. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.Wierzch: Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy mikserem przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy truskawki i miksujemy kilka minut. Owoce nie muszą być do końca rozdrobnione. Agar agar zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody (może być nawet mniej) i dokładnie mieszamy. Czekamy aż przestygnie i dodajemy do śmietany i truskawek. Wszystko mieszamy łyżką i tak przygotowaną masę smarujemy sernik. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.Smacznego!