Wykonanie
Ten sernik był dla mnie jak nagroda za ostatnie, powiedzmy "wymagające" tygodnie. Po pierwsze pyszne
banany. Po drugie, a może jednak po pierwsze - tak obłędny zapach
truskawek, od którego kręci się w głowie.A teraz ciocia Sylwia w paru słowach przestrzeże Was przed
serem Vitello, który sama nieopatrznie użyła, przygotowując swój sernik. Już po otwarciu kubełka naszła mnie myśl, że rzadkie to jakieś, takie nawet powiedziałabym "wodniste". Po wymieszaniu wszystkich składników, a zwłaszcza po dodaniu
jajek, bardziej przypominało to jakiś koktajl, niż masę
serową. Pomyślałam, że jak przedłużę czas pieczenia, to nie będzie problemu. Aha, akurat! Z sernika nawet po upieczeniu, sączyła się
woda. Rychło
kurde w czas, ale postanowiłam sprawdzić skład tego
dziwnego "
twarogu". I co się okazuje? To cholerstwo koło
sera nawet nie leżało. Skład:
mleko,
śmietanka,
mleko w proszku,
cukier,
skrobia modyfikowana kukurydziana,
syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy i
kukurydzy, aromat, pokruszona
laska wanilii 0,02%, barwnik: betakaroten, bakterie fermentacji
mlekowej, podpuszczka. Występowaniu takich "
serów" w przyrodzie i na sklepowych półkach mówię stanowcze "nie". Ale moja
wina - trzeba było się nie lenić i zemleć zwykły
twaróg, jak babcia uczyła.Na szczęście wszystko to nie odbiło się jakoś dramatycznie na smaku sernika, za to wpłynęło trochę na jego niechlujny wygląd w środku. Dobrze, że wychodzę z założenia, że jedzenie powinno przede wszystkim smakować.
spód- 180 g.
ciastek typu "digestive"- 5 łyżek
masłaśrodek- 800 g. dobrego
sera, może być gotowy z kubełka lub zwykły
twaróg, trzykrotnie zmielony- 2
jajka w temp. pokojowej- 200 g.
cukru- 3 duże
banany- ok. 3 garści pokrojonych na pół
truskawekwierzch- 200 g.
śmietanki kremówki 36%- 2 garści pokrojonych
truskawek- 3 łyżki
cukru pudru- pół łyżeczki agar agarSpód:
Ciasteczka rozdrabniamy np. tłuczkiem do
mięsa lub wałkiem do ciasta. Dodajemy roztopione w garnuszku
masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie na spód tortownicy (lub blachy,w zasadzie to obojętne, w czym sernik robimy), lekko uklepujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Środek: Do miski przekładamy
ser i dodajemy
banany pokrojone na nieduże kawałki. Miksujemy to na gładką masę. Następnie dodajemy
jajka,
cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy
truskawki i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.Ciasto pieczemy przez ok. 1 godz. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.Wierzch: Do
śmietany dodajemy
cukier i ubijamy mikserem przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy
truskawki i miksujemy kilka minut.
Owoce nie muszą być do końca rozdrobnione. Agar agar zalewamy 1/4 szklanki gorącej
wody (może być nawet mniej) i dokładnie mieszamy. Czekamy aż przestygnie i dodajemy do
śmietany i
truskawek. Wszystko mieszamy łyżką i tak przygotowaną masę smarujemy sernik. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.Smacznego!