Wykonanie
Składniki na spód:250 g
ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych) - ja używam digestive z
czekoladą110 g
masłaSkładniki na masę
serową:750 g
twarogu 3-krotnie zmielonego lub
twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)110 g (pół szklanki) drobnego
cukru2 łyżeczki otartej
skórki z cytryny3
jajka45 g
masła110 g (pół szklanki) drobnego
cukru1
jajko, roztrzepane1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny2 łyżki
soku z cytrynySpód:
Ciastka pokruszyć na piasek (najlepiej w mikserze),
masło roztopić.
Masło wymieszać z
ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy i boki, do połowy wysokości, wyłożyć
ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Masa serowa:
Ser zmiksować z
cukrem i
skórką z cytryny. Kolejno dodawać
jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.Wyjąć formę z lodówki, masę
serową wylać na spód z
ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).Lemon
curd:
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać
cukier, roztrzepane
jajko, skórkę i
sok z cytryny, zmiksować. Masę umieścić w naczyniu, które wstawiamy do garnka z gotującą się
wodą. Gotować w kąpieli
wodnej miksując, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).Na wystudzony sernik wyłożyć lemon
curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Źródło przepisu: Moje wypieki