ßßß
Składniki na spód:250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych) - ja używam digestive z czekoladą110 g masłaSkładniki na masę serową:750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki)110 g (pół szklanki) drobnego cukru2 łyżeczki otartej skórki z cytryny3 jajka45 g masła110 g (pół szklanki) drobnego cukru1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka otartej skórki z cytryny2 łyżki soku z cytrynySpód:Ciastka pokruszyć na piasek (najlepiej w mikserze), masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy i boki, do połowy wysokości, wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Masa serowa:Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).Lemon curd:Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać cukier, roztrzepane jajko, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Masę umieścić w naczyniu, które wstawiamy do garnka z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej miksując, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły).Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Źródło przepisu: Moje wypieki