ßßß Cookit - przepis na Tacos z szybkim chili con carne

Tacos z szybkim chili con carne

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 stek z polędwicy wołowej ok. 170 g
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki listków natki
1/4 pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki pomidorów krojonych
4 łyżki czerwonej fasoli z puszki lub kukurydzy
1/2 szklanki gorącego bulionu
przyprawy:
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 słodkiej papryki
Salsa z awokado i pomidora:
1 awokado (najlepiej odmiany hass)
1 pomidor
cebulka szalotka
ostra papryczka
sok z limonki
oraz:
jogurt naturalny, sałata lodowa, świeża kolendra
Przygotowanie
Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby odkroić ją. Położyć mięso na desce i pokroić ostrym nożem na cienkie paseczki w poprzek włókien, następnie posiekać nożem na desce na drobne kawałeczki (jak na tatara).
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć mięso i krótko obsmażyć. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, czosnek, natkę, pora i paprykę i smażyć razem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy, posolić i doprawić pieprzem.
Dodać pomidory z puszki, fasolę lub kukurydzę, wlać gorący bulion i zagotować. Doprawić szczyptą cukru, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Otworzyć i w razie potrzeby zredukować sos.
Salsa z awokado i pomidora:
Wymieszać pokrojone w kosteczkę awokado, obranego i pokrojonego pomidora, drobno posiekaną cebulkę, kawałeczek posiekanej ostrej papryczki. Skropić sokiem z limonki.
Wybrać 4 kształtne liście sałaty, nałożyć chili con carne, dodać salsę z awokado oraz kleks jogurtu, posypać świeżą kolendrą. Zawijać w dłoniach liście sałaty i jeść palcami. Można podać na talerzu i jeść za pomocą noża i widelce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/tacos_z_chili_con_carne/przepis.html