Wykonanie
Składniki2 porcje1
stek z
polędwicy wołowej ok. 170 g1 łyżka
oliwy1 mała
cebula1 ząbek
czosnku4 łyżki listków
natki1/4
pora1/2
czerwonej papryki1/2 puszki
pomidorów krojonych4 łyżki
czerwonej fasoli z puszki lub
kukurydzy1/2 szklanki gorącego
bulionuprzyprawy:1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki kuminu1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
ostrej papryki1/3
słodkiej paprykiSalsa z
awokado i
pomidora:1
awokado (najlepiej odmiany hass)1
pomidorcebulka szalotkaostra papryczkasok z limonkioraz:
jogurt naturalny,
sałata lodowa, świeża
kolendraPrzygotowanieSprawdzić czy
mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby odkroić ją. Położyć
mięso na desce i pokroić
ostrym nożem na cienkie paseczki w poprzek włókien, następnie posiekać nożem na desce na drobne kawałeczki (jak na tatara).Rozgrzać patelnię, wlać
oliwę, włożyć
mięso i krótko obsmażyć. Dodać posiekaną w kosteczkę
cebulę,
czosnek,
natkę,
pora i
paprykę i smażyć razem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie dodać wszystkie
przyprawy, posolić i doprawić
pieprzem.Dodać
pomidory z puszki,
fasolę lub
kukurydzę, wlać gorący
bulion i zagotować. Doprawić szczyptą
cukru, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Otworzyć i w razie potrzeby zredukować sos.Salsa z
awokado i
pomidora:Wymieszać pokrojone w kosteczkę
awokado, obranego i pokrojonego
pomidora, drobno posiekaną
cebulkę, kawałeczek posiekanej
ostrej papryczki. Skropić
sokiem z limonki.Wybrać 4 kształtne liście
sałaty, nałożyć
chili con carne, dodać salsę z
awokado oraz kleks
jogurtu, posypać świeżą
kolendrą. Zawijać w dłoniach liście
sałaty i jeść palcami. Można podać na talerzu i jeść za pomocą noża i widelce.