ßßß Cookit - przepis na chili con carne

chili con carne

nazwa

Wykonanie

Chili con carne, znaczy dokładnie "papryki z mięsem". Jego pochodzenie budzi wiele sporów. Jedni mówią, że jest to klasyczne danie kuchni meksykańskiej. Druga szkoła uważa, że potrawa ta powstała w Teksasie. Tamtejsi kowboje, hodujący bydło, uprawiali zioła i warzywa potrzebne do zrobienia mięsnego, pikantnego gulaszu. Nazywano je "trail driver chili". Przez wiele lat szukano prawdziwego pochodzenia. Ostatecznie w 1977 roku ogłoszono chili con carne "oficjalnym daniem stanu Teksas" i od tego czasu co roku w San Antonio odbywa się Festiwal Królowych Chili, podczas których wszystko kręci się wokół tego dania.
Jakby nie było chili con carne stało się popularne również u nas. W klasycznej wersji składa się z mięsa, chili i bulionu. Dodanie warzyw powoduje, że potrawa jest bardziej sycąca.
Informacje z http://www.ostrakuchnia.pl
Składniki:
0,5 kg mielonej wołowiny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka ostrej papryki wędzonej
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka suszonego oregano
szklanka bulionu
posiekana kolendra
oliwa z oliwek
Najpierw przygotowuję składniki. Cebulę, czosnek i obie papryki drobno kroję. Fasolę i kukurydzę odsączam z zalewy na sitku. Na patelni rozgrzewam oliwę, do której dorzucam mięso mielone i podsmażam aż się zarumieni. Gdy tak się stanie, dodaję cebulę z czosnkiem aby zmiękły. Następnie czas na papryki, kukurydzę i fasolę. Zalewam bulionem i duszę pod przykryciem. Gdy warzywa, a szczególnie papryka są miękkie, czas na pomidory w puszce i przyprawy. Zostawiam na małym ogniu przez pół godziny.
W tym czasie robię placki tortilli.
Składniki:
szklanka mąki kukurydzianej
1,5 łyżki smalcu (na maśle też wychodzą smaczne)
łyżeczka soli
nie pełna szklanka wrzątku
W gorącej wodzie rozpuszczam smalec. Do miski przesiewam mąkę z solą i mieszam z wodą i smalcem. Ugniatam aż uzyskam miękkie ciasto. Odstawiam na 15 minut, przykryte mokrą ściereczką. Potem dzielę ciasto na 6 części i każdą rozwałkowuję na placek, lekko podsypując mąką. Patelnię grillową mocno nagrzewam i wykładam na sucho placki. Podpiekam po minucie z każdej strony.
Chili podaję z placuszkami i dekoruję kolendrą.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2013/02/chili-con-carne.html